Рецензія на фільм «9 днів і один ранок»

Нудний, але цікавий і зворушливий психологічний портрет двох сестер, розділених іноземним усиновленням.

Двадцять років тому французька сім'я удочерила дівчинку з провінційного російського дитячого будинку. Тепер Анна ( Анна Щербініна ), Що стала топ-моделлю, на кілька днів повертається на «малу батьківщину» як представник благодійного фонду, який допомагає маленьким сиротам. Колишні співвітчизники чекають від неї допомоги животіти місту, а діти з дитбудинку, в якому вона росла, сподіваються, що Анна хоча б кого-небудь з них (а краще - всіх разом!) Відвезе до Парижа. Француженка, однак, затримується в місті лише для того, щоб провідати виховательку, яка колись прилаштувала її в сім'ю. Під час їх зустрічі «воспіталка» представляє Ганні кульгаву і повну дівчину Любу ( Ольга Попова ), І незабаром модель дізнається, що Люба, яка виросла в дитбудинку і стала банщицею, - її молодша сестра.

Сценарій фільму - повнометражний дебют Анни Козлової, яка раніше працювала над телесеріалом Валерії Гай Германіки «Короткий курс щасливого життя»

нову мелодраму віри Сторожовий ( « Небо. Літак. дівчина »,« Подорож з домашніми тваринами »,« Мій хлопець ангел ») Важко оцінювати як художній твір, тому що в голову відразу лізуть думки про політику. «Закон Діми Яковлєва», іноземне усиновлення, провінційна корупція, занедбаність древніх міст (у фільмі прямо про це не говориться, але дія розвивається в Ростові Великому, і камера фіксує кожну калюжу і вибоїну) ... Картина зачіпає стільки хворих і актуальних тем, що її так і хочеться сприйняти як політичний памфлет, як гостре і їдке публіцистичне висловлювання, замасковане під кіно. Але коли намагаєшся розібратися, що, власне, Сторожева намагається сказати своєю картиною, усвідомлюєш, що це все-таки не публіцистика, а художній твір, з усією складністю і філігранністю повноправних психологічних драм.

Анна Щербініна справді живе в Парижі і працює актрисою і моделлю. Правда, вона поїхала до Франції не в дитинстві, а вже будучи студенткою

У центрі оповідання знаходяться дві сестри, і спочатку здається, що Сторожева цілком певна в ставленні до їх долі. Анну вдало усиновили, вона виросла в Парижі і стала всесвітньо відомою моделлю - хай живе міжнародне усиновлення! Люба, навпаки, залишилася на батьківщині, і тепер вона тулиться в допотопної руїні і шмагає віником клієнтів. Ні освіти, ні грошей, ні перспектив - навіть гарна помада для дівчини розкіш. І оточують її не бідні, але душевні люди, а каламутні і часом небезпечні типажі. З тих, що змушують мандрівників з полегшенням зітхнути побачивши таблички: «Ви виїжджаєте з міста N». Навіть вихователька героїнь якась холоднувато і злегка агресивна, аж ніяк не привітна тітонька, яку завжди приємно бачити.

Фільм, однак, цими констатациями не обмежується. І в міру того як дія розгортається, усвідомлюєш, що важко сказати, хто з сестер щасливішим. Так, Люба живе бідно і самотньо, і виглядає вона не дуже. Але, здається, вона цілком задоволена своїм життям, і їй нічого не потрібно від сестри, крім визнання її існування і, може бути, подарунка-другого. Анна ж - клубок оголених нервів, саме втілення стресу. І не тому, що колишні співгромадяни дошкуляють її недоречними питаннями ( «А правда, що моделі сплять з багатими чоловіками за гроші?») І нахабними вимогами ( «Може, організуєш нам побратимство з яким-небудь французьким містом?»), А тому, що у неї ще в дитинстві в душі щось зламалося, і ні західні психіатри, ні модельні заробітки, ні бойфренд-фотограф не змогли це щось полагодити. Було б їй краще, якби вона теж стала банщицею? Навряд чи, але це не непредставімо думка. Тому що, як нагадує картина, щастя не в гаманці, а в голові. І, можливо, Анна була б щасливішою, якби виросла не з французької сім'єю, а з молодшою ​​сестрою - єдиною людиною в світі, який хоча б частково її розуміє.

Як бачите, Сторожева малює неоднозначні і тому цікаві психологічні портрети (ми згадали лише дещицю нюансів, які відображає постановка), і тим, хто любить подібні «живі картинки», фільм, мабуть, варто подивитися. Однак якщо ви чекаєте від мелодрами ще і пристрастей, інтриг і динамічного дії, «Дев'ять днів» вас розчарує. Стрічка поставлена ​​в монотонному артхаусному стилі, без особливої ​​турботи про розвазі публіки (якщо не брати до уваги періодичного догляду в похмурий і дуже похмурий гумор), і у неї немає повноцінної кульмінації і розв'язки. Для жанру, в якому картина знята, це прийнятно - портрет на те і портрет, що не потребує розвитку, - але фільм виглядав би куди краще, якби до портретів додавався захоплюючий сюжет і якби титр «Ранок десятого дня» не викликав думка : «Ну, все, відмучилися!»

З 2 жовтня в кіно.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Нудний, але цікавий і зворушливий психологічний портрет двох сестер, розділених іноземним усиновленням Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер