Рецензія на фільм «Дорога на Берлін»

1942 рік. Південний фронт. Молодий офіцер зв'язку Сергій Огарков спрямований в штаб дивізії з секретним донесенням. В дорозі він потрапляє під обстріл, разом з іншими солдатами приймає бій, але змушений відступити під натиском ворожих танків. Невиконання наказу тягне суворі наслідки - Огаркова засуджують до розстрілу, але для приведення вироку у виконання потрібно підтвердження зі штабу, а отримати його командири не встигають, німець знову поруч. Приставлений для охорони до Огаркова рядовий Джурабаев не бажає відпускати щасливо врятувався від розстрілу колишнього лейтенанта і веде його через фронт в штаб, де повинна остаточно вирішитися доля невдахи, але чесного, доброго і справедливого Огаркова.

Еммануїл Казакевич, чия повість лягла в основу сценарію «Дороги на Берлін», також є автором оповідання «Зірка», за яким зняті однойменні фільми 1953 і 2002 років

Загальна істерія з ювілеєм Перемоги охопила країну настільки, що в якийсь момент кожен з нас, напевно, відчув, що зі святкуванням ми перегинаємо. Тисячі заходів, низка приурочених до свята подій, виступи ветеранів і для ветеранів, фільми, нарешті, - все це обрушилося в останні кілька тижнів таким цунамі, що сприймати все це різноманітність (а часом і одноманітність, чого вже там) стає складно. Складно уникнути порівнянь, складно вбирати емоції авторів, складно залишатися неупередженим. «Дорога на Берлін», що вийшла під патронажем Карена Шахназарова , Виявилася як мінімум третім великим військовим проектом, що поповнив репертуари кінотеатрів у весняні місяці після « Битви за Севастополь »І« А зорі тут тихі », Їй,« Дорозі », за всіх і відповідь тримати.

Кожен з трьох фільмів в підкладку взяв дуже хороший літературний джерело - для «Битви» це були спогади Павличенко, повість Васильєва - загальновідома військова класика, основою ж «Дороги» стали відразу два твори: «окопні спогади» Костянтина Симонова і повість Еммануїла Казакевича «Двоє в степу ». На жаль, потенціалом, порівнянним якщо не з Василівської прозою, то з мемуарами нашого снайпера номер один, автори «Дороги на Берлін» похвалитися не змогли, склеїти різні історії не вийшло. Так, картина має наскрізний сюжет: один солдат веде іншого в штаб, один виконує наказ, другий намагається вижити, двоє людей з різним досвідом, різною культурою і навіть різним мовою згодом знаходять один одного, переймаються розумінням, взаємоповагою, їх відносини переростають в яке -то подобу дружби, а потім і зовсім стають братніми. Але ось те, що нанизано на цей сюжет, прироблено не те щоб зовсім штучно, але незграбно, наче незграбні записи на полях, які вставлені в сюжет без особливих роздумів про доречність. Часом такі «вставки» проходять майже непомітно, начебто пари байок, іноді вони ріжуть очі, як пришиті білими нитками льотчик або вдова, а часом сюжет і зовсім спотикається на подібних каменях і різко збиває обороти.

Зйомки картини проводилися з використанням військової техніки, зразків зброї та обмундирування, зібраних в музеї кіноконцерну «Мосфільм». Вони ж були «героями» іншого фільму Карена Шахназарова, «Білий тигр», що вийшов в 2012 році

Обороти, до речі, фільм не особливо-то і підтримує. У спробі вибудувати людську драму на тлі військової автори занадто захопилися створенням атмосфери, позбавивши свою екранну війну найголовнішого її властивості - жаху. Знімальна група і консультанти «Дороги» ретельно підійшли до відтворення техніки, одягу, зброї того часу, навіть самим уїдливим шанувальникам атрибутів того часу виявилося складно знайти вади в гімнастерках, танках або декораціях штабів у фільмі. Зате жах війни, її протиприродна природа з фільму геть випарувалися. Ні в картині відчуття всепоглинаючого божевілля, як в тій же «Битві за Севастополь», немає почуття пригніченості і готовності до маленького, але подвигу, як в «зорях". Німець в «Дорозі» - це кілька солдатів, які живуть окремим життям. Війна в стрічці - це якийсь третій план, розповіді очевидців і рубці на душах пережили. Бої в картині - це взялися нізвідки вибухи, настільки ж загадково зникають, як і з'являються.

Від такого підвішеного стану війни-невойни найбільше страждають актори, тим більше що для роботи над фільмом Шахназаров залучив непрімелькавшіеся, незаїждженими особи. І Юрій Борисов, і Амір Абдикаликов щиро намагаються грати, але проникнути в суть солдатської душі, відчути і передати стан людей, кожну секунду стоять на волосок від загибелі, вони не можуть. На жаль, часи акторів-фронтовиків пішли, а для того, щоб просочитися бойовим солдатським духом, молодому поколінню потрібно щось серйозніше захопленості Карена Шахназарова танковими перестрілками.

Не можна сказати, що «Дорога на Берлін» (до речі, як і в випадку з «Битвою за Севастополь», Берліна в фільмі кіт наплакав) зовсім не чіпає за душу. Мабуть що є щось і в сюжеті, і гра Борисова іноді щира і іскристий, і навіть душевність в ній присутній, куца, дивна, але вона є. А немає у фільмі епічності, героїзму в широкому розумінні, і того, що робило великим радянське кіно про війну, - немає відчуття спільності з тим, що відбувається. «Дорога на Берлін» - це навіть не телепродукт, це переказ того, хто телепродукт подивився.

Напевно, так скоро буде виглядати все сучасне кіно про війну - підуть останні, хто її пережив, потім ті, хто пам'ятає розповіді батьків і дідів. Від війни залишиться кілька сюжетних ліній і деякі жанрові правила. І не можна сказати, що це погано. Краще вже фальшиве кіно про війну, ніж сама війна, хай і справжня.

З 7 травня кіно.