Топ новостей
Вчера в коворкинге бизнес-инкубатора «Молодёжный» состоялось традиционное мероприятие Агентства инновационного развития РМ – стартап-посиделки на тему «Юридические основы работы проекта"
Спикером выступила старший преподаватель кафедры гражданского права и процесса НИУ "Высшая школа экономики" (г. Нижний Новгород), практикующий юрист по сопровождению бизнеса – Ксения Кочкурова. Ксения

Рекламне агентство "ITMG"
Рекламне агентство «ITMG» надає повний перелік рекламних послуг у Черкасах. РА має у своєму розпорядженні широку мережу рекламних поверхонь для розміщення зовнішньої реклами, співробітничає з мережними

Рекомендации наших клиентов |Агентство копирайтинга и контент-маркетинга – АПТекст
Шановні друзі, мене звати Василь Вовк і я не вигаданий персонаж у цьому відгуку, а реальний клієнт компанії АПТекст, який співпрацює з ними більше року (роботи, виконані для мене, працівники компанії можуть

Антиколекторське агентство
Коли криза «вдарила» по жителям, багато з яких залишилися без джерела доходу і не змогли виконувати взяті на себе фінансові зобов’язання перед банками, в результаті чого хтось за рішенням суду позбувся

Для бизнеса - Туристическое агентство Saya Travel
От имени ТОО "Saya Travel" приветствуем Вас и надеемся на сотрудничество!          ТОО «Saya Travel» начало свою деятельность с 29.01.2015г.  Несмотря на

Дива Країни - об агентстве
«Дива Країни» — это удивительные путешествия, экскурсии по Киеву и самым красивым городам Украины, уникальные туры по местам Силы Украины и встречи с необыкновенными людьми, которыми богата наша земля.

Принцип Роботи Агентства Нерухомості з оренди житла. |
Багато людей, які не мають свого власного житла, дуже часто стикаються з проблемою оренди квартири. Причому у кожного з них завжди виникає велике бажання знайти хороше житло за короткий період на тривалий

15 лучших печатных реклам 2013 года
Креативные агентства разрабатывают огромное количество разных рекламных кампаний: одни удивляют своей оригинальностью и свежими идеями, другие — шокируют эпатажными образами. Но несмотря на разнообразие

PHD: "Мы очень открытая компания"
   Читать оригинал публикации на sostav.ru     Одной из крупнейших глобальных медийный сетей - PHD - в прошлом году исполнилось 25 лет, а в этом году она празднует 10-летие выхода на российский рынок.

Как я создал digital агентство с smm специализацией - Дневники предпринимателей, истории успеха - Бизнес форум
Бренд-01 Я очень хорошо понимаю что такое бренд. И к построению оного и сведутся мои усилия. При этом для меня построение бренда это не только создание сайта и придумывание названия предприятию,



РЕКЛАМА



Календарь

Сніжний барс

  1. Вовна правити
  2. Голова і череп правити
  3. Хвіст і лапи правити
  4. особливості голосу правити
  5. Полювання правити
  6. виховання дитинчат правити
  7. Тривалість життя правити
  8. поширення правити
  9. Сніговий барс і людина правити
  10. охоронний статус правити
  11. Сніговий барс в культурі правити

Ірбіс, також сніговий барс, сніговий леопард (лат.Uncia uncia) - хижий ссавець з сімейства котячих. Зникаючий вид.

Російська назва ирбис купці запозичили у тюркських мисливців в 17 столітті.

  1. Тува - Ірбішу,
  2. Семиріччя - ільберс,
  3. Прикордонні райони Алмати і Китаю - ірвіз (Ірбіз).

У 18 столітті в Сибіру до Ірбіс стали співвідносити найменування «барс».

У XIX - початку XX століття за Uncia uncia закріпилася назва «сніговий барс» (ідентичне за змістом англійської, німецької та французької назв) та ирбис (з тюркських і монгольського).

Щодо велика кішка. За загальним виглядом нагадує леопарда, але менше його, більш приземкуватий, з довгим хвостом і відрізняється дуже довгою шерстю з неясним малюнком у вигляді великих темних плям і розеток.

Тулуб сильно витягнуте і приосадкувате, трохи підняте в області крижів. Довжина тіла з головою - 103-130 см, довжина самого хвоста - 90-105 см. Висота в плечах близько 60 см. Самці трохи крупніше самок. Маса тіла самців досягає 45-55 кг, самок - 22-40 кг. Довжина задньої стопи - 22-26 см.

Вовна Ірбіс, також сніговий барс, сніговий леопард (лат правити

Шерсть висока, дуже густа і м'яка, її довжина на спині досягає 55 мм. Вона забезпечує захист від холодних, суворих умов середовища проживання. По густоті хутра ирбис відрізняється від всіх великих кішок і більш схожий з дрібними.

Голова і череп правити

Голова відносно розмірів тіла невелика, округлої форми. Вуха короткі, тупо закруглені, без пензликів на кінцях, взимку майже приховані в хутрі. Грива і баки не розвинені. Вібриси білі і чорні, довжиною до 10,5 см. Очі великі, із круглою зіницею.

Череп відносно потужний, з буграми і гребенями, сильно розвиненими дугами вилиць, але менш масивний і важкий, ніж у інших представників роду Пантери. Довжина черепів самців 18-19 см, кондиціонер базальна довжина 16,5-17,3 см, вилична ширина 12-13,5 см, межглазничного ширина 4,3-4,7 см, ширина рострума над іклами 4,8-5 , 3 см, довжина верхнього зубного ряду 5,8-6,3 см.

Хвіст і лапи правити

Хвіст дуже довгий, перевищує три чверті довжини тіла, покритий довгим волоссям і тому здається дуже товстим (візуально його товщина майже дорівнює товщині передпліччя ірбіса). Служить балансиром при стрибках. Кінцівки відносно короткі. Лапи ірбіса широкі і масивні. Кігті на лапах втяжні. Сліди великі, круглі, без відмітин від кігтів.

особливості голосу правити

Сніговий барс, на відміну від інших великих кішок, не може гарчати, незважаючи на неповне окостеніння під'язикової кістки, яка, як вважалося, і дозволяє великим кішкам гарчати. Нові вивчення показують, що здатність гарчати у котячих обумовлюється іншими морфологічними особливостями гортані, які відсутні у сніжного барса. Незважаючи на будову гиоїдной апарату як у великих кішок, призовного «реву-гарчання» немає. «Муркотіння» відбувається як при вдиху, так і при видиху - як у дрібних кішок. Способи розривання видобутку - як у великих кішок, а положення при їжі - як у дрібних.

Дорослі снігові барси - територіальні тварини, що ведуть переважно одиночний спосіб життя (але також зустрічаються і сімейні групи), хоча самки виховують кошенят протягом досить тривалого періоду часу. Кожен сніговий барс мешкає в межах строго певної індивідуальної території. Однак він не захищає агресивно територію від інших представників свого виду. Територія проживання дорослого самця може перекриватися індивідуальними ділянками проживання від одного до трьох самок. Свої особисті території ірбіси позначають різними способами.

Ірбіс регулярно здійснює обходи свого мисливського ділянки, відвідуючи зимові пасовища і стійбища диких копитних. При цьому він переміщається, дотримуючись одних і тих же маршрутів. Обходячи пасовища або спускаючись з верхнього пояса гір в нижележащие ділянки, сніжний барс завжди дотримується шляху, який зазвичай слід по хребту або уздовж річки або струмка. Довжина такого обходу зазвичай велика, тому ирбис знову з'являється в тому чи іншому місці один раз в декілька днів.

Тварина слабо пристосоване до пересування по глибокому, пухкому сніжному покриву. На ділянках, де лежить пухкий сніг, ірбіси переважно торують постійні стежки, по яких пересуваються на протязі тривалого часу.

У дикій природі ірбіси в основному харчуються копитними: блакитними баранами, сибірськими гірськими козлами, гвинторогими козлами, Гораль, козулями, маралами, кабарга, оленями, кабанами. Крім того, час від часу вони харчуються і нетиповими для їх раціону дрібними тваринами, такими як ховрахи, піщухи і птахами - уларами, фазанами і кекликами.

На Памірі він переважно харчується сибірськими гірськими козлами, рідше архара. У Гімалаях ирбис полює на гірських козлів, горалов, диких баранів, дрібних оленів, тибетських зайців.

У Росії основною їжею сніжному барсу служать гірський козел, місцями також марал, косуля, аргалі, північний олень.

При різкому зниженні чисельності диких копитних ирбис, як правило, йде з території таких регіонів або іноді починає нападати на худобу. У Кашмірі він зрідка нападає на свійських кіз, овець, а також коней. Існує зафіксований випадок успішного полювання двох Ірбіс на дворічного тянь-шаньського бурого ведмедя.

Рослинну їжу - зелені частини рослин, траву і т. П. - ірбіси вживають на додаток до м'ясного раціону тільки влітку.

Полювання правити

Коли до потенційної здобичі залишається кілька десятків метрів, ірбіс вискакує з укриття і стрибками в 6-7 метрів швидко її наздоганяє. При промаху, не впіймавши видобуток відразу, ірбіс переслідує її на відстані не більше 300 метрів, або взагалі не переслідує. Великих копитних ирбис намагається схопити за горло, а потім задушити або зламати шию. Убивши тварину, сніжний барс затягує його під скелю або інше укриття, де і починає поїдати. Залишки видобутку зазвичай кидає, зрідка залишається біля неї, відганяючи грифів та інших падальщиков. В кінці літа, восени і на початку зими ірбіси часто полюють сім'ями по 2-3 особини, які утворені самкою зі своїми дитинчатами.

Статева зрілість настає в 3-4-річному віці. Тічка і період розмноження припадають на кінець зими або самий початок весни. Народжує самка, як правило, раз в 2 роки. Вагітність триває 90-110 днів. Лігво влаштовує в найбільш важкодоступних місцях. Дитинчата, в залежності від географічного ділянки ареалу, народжуються в квітні - травні або травні - червні. Число дитинчат в посліді - зазвичай два-три, набагато рідше - чотири або п'ять.

виховання дитинчат правити

Самець у вихованні потомства участі не бере. Дитинчата народжуються сліпими і безпорадними, але вже приблизно через 6-8 днів прозрівають. Вага новонародженого ірбіса близько 500 грамів при довжині до 30 см. Новонароджені ірбіси відрізняються вираженою темною пігментацією плям, яких небагато, особливо мало кільцевих, але присутні великі суцільні чорні або бурі плями на спині, а також короткі поздовжні смуги на її задній частині. Перші 6 тижнів харчуються молоком матері. До середини літа кошенята вже супроводжують мати на полюванні. Остаточно до самостійного життя молоді ірбіси стають готові на другу зиму.

Тривалість життя правити

Максимальна відома тривалість життя в природі - 13 років. Тривалість життя в неволі зазвичай близько 21 років. Відомий випадок, коли самка прожила 28 років.

поширення правити

Ірбіс є характерним представником фауни високих скелястих гір Середньої і Центральної Азії. Серед великих котячих ирбис є єдиним постійним мешканцем високогір'я. Він переважно населяє альпійські луки, безлісні скелі, скелясті місцевості, кам'янисті розсипи, обривисті ущелини і часто зустрічається в сніговій зоні. Але, в той же час, в ряді районів ирбис мешкає на набагато менших висотах, заселяючи зону деревної і чагарникової рослинності.

Ареал снігового барса в центральній і південній Азії займає території гірських регіонів площею близько 1 230 000 км і простягається через територію наступних країн: Афганістан, М'янма, Бутан, Китай, Індія, Казахстан, Киргизія, Монголія, Непал, Пакистан, Росія, Таджикистан, і Узбекистан. Географічне поширення простягається від Гіндукушу в східному Афганістані і Сирдар'ї через гори Памір, Тянь-Шань, Каракорум, Кашмір, Куньлунь, і Гімалаї, до Південного Сибіру, ​​де ареал покриває гори Алтай, Саяни, Танну-Ола. У Монголії він був виявлений на Монгольському Алтаї і Гобі Алтаї і в горах Хангай. У Тибеті він виявлений аж до Алтуньшаня на півночі.

Сніговий барс і людина правити

Полювання на ірбіса правити

Сніговий барс добувався в незначних кількостях - світовий видобуток барса, до заборони полювання на нього, становила не більше 1000 шкур на рік. У 1907-1910 роках світова щорічний видобуток шкур сніжного барса становила 750-800 штук. У 1950-1960-х роках, на території колишнього СРСР його шкури заготовляли лише десятками. При цьому заготівельна ціна на них була вкрай низька - в середньому близько 3 рублів. Основними областями промислу ірбіса були Таджикистан і Киргизія. Шкури йшли головним чином на виріб килимів, жіночі шуби, Дохи і коміри.

На світовому ринку ірбіси завжди користувалися попитом і цінувалися дуже дорого. Довгий час ирбис вважався небезпечним і шкідливим хижаком, тому полювання на нього була дозволена цілий рік, будь-якими методами. За видобуток ірбіса навіть видавали премію. На світовому ринку живі ірбіси завжди користувалися високим попитом, а їх продаж було дохідної статтею зооекспорта.

Через важкодоступність місць проживання і скритного способу життя ірбіса, наявні оцінки чисельності даного виду грунтуються тільки на експертних висновках і є орієнтовними. Разом з тим, слід констатувати, що в зв'язку з постійним переслідуванням з боку людини чисельність сніжного барса безперервно скорочується. З одного боку, завдяки скороченню пасовищ і домашньої худоби, зросла чисельність основного видобутку ірбіса - гірських козлів; з іншого - погіршення добробуту місцевих жителів призвело до активного використання мисливських угідь, освоєння браконьєрських способів добування тварин, включаючи лов ірбіса петлями.

Загальна кількість представників виду в дикій природі, за станом на 2003 рік, оцінюється між 4080 і 6590 особинами. За даними Всесвітнього фонду дикої природи загальна чисельність виду в межах всього ареалу оцінюють приблизно в межах від 3500 до 7500 особин. Ще приблизно 2000 особин Ірбіс містяться в зоопарках по всьому світу і успішно розмножуються в неволі.

охоронний статус правити

Включений до Червоної книги Росії та Червоної книги Монголії зі статусом «зникаючий». Однак на сьогодні мене по збереженню популяції Ірбіс дуже слабкі, про що говорить високий рівень браконьєрства.

Сніговий барс в культурі правити

  • Тай Лунг - негативний персонаж мультфільму «Кунг-фу Панда».

    Про сніжному леопарда розповідається у фільмі «Боротьба за виживання. Гори снігового барса ».
  • Тай Лунг - негативний персонаж мультфільму «Кунг-фу Панда» (в оригіналі озвучений Йеном Макшейном).
    • В м / с «Кунг-фу Панда: Дивовижні легенди» з'являється дитинча ірбіса - Пенг.
  • Сніговий леопард - головний герой фільму «Тигр снігів» (1987).
  • У серії фільмів «Загадки Сибіру» (тележурнал GEO) перша частина «Сніговий дух Алтаю» присвячена Ірбіс.


Реклама



Новости