Топ новостей
Вчера в коворкинге бизнес-инкубатора «Молодёжный» состоялось традиционное мероприятие Агентства инновационного развития РМ – стартап-посиделки на тему «Юридические основы работы проекта"
Спикером выступила старший преподаватель кафедры гражданского права и процесса НИУ "Высшая школа экономики" (г. Нижний Новгород), практикующий юрист по сопровождению бизнеса – Ксения Кочкурова. Ксения

Рекламне агентство "ITMG"
Рекламне агентство «ITMG» надає повний перелік рекламних послуг у Черкасах. РА має у своєму розпорядженні широку мережу рекламних поверхонь для розміщення зовнішньої реклами, співробітничає з мережними

Рекомендации наших клиентов |Агентство копирайтинга и контент-маркетинга – АПТекст
Шановні друзі, мене звати Василь Вовк і я не вигаданий персонаж у цьому відгуку, а реальний клієнт компанії АПТекст, який співпрацює з ними більше року (роботи, виконані для мене, працівники компанії можуть

Антиколекторське агентство
Коли криза «вдарила» по жителям, багато з яких залишилися без джерела доходу і не змогли виконувати взяті на себе фінансові зобов’язання перед банками, в результаті чого хтось за рішенням суду позбувся

Для бизнеса - Туристическое агентство Saya Travel
От имени ТОО "Saya Travel" приветствуем Вас и надеемся на сотрудничество!          ТОО «Saya Travel» начало свою деятельность с 29.01.2015г.  Несмотря на

Дива Країни - об агентстве
«Дива Країни» — это удивительные путешествия, экскурсии по Киеву и самым красивым городам Украины, уникальные туры по местам Силы Украины и встречи с необыкновенными людьми, которыми богата наша земля.

Принцип Роботи Агентства Нерухомості з оренди житла. |
Багато людей, які не мають свого власного житла, дуже часто стикаються з проблемою оренди квартири. Причому у кожного з них завжди виникає велике бажання знайти хороше житло за короткий період на тривалий

15 лучших печатных реклам 2013 года
Креативные агентства разрабатывают огромное количество разных рекламных кампаний: одни удивляют своей оригинальностью и свежими идеями, другие — шокируют эпатажными образами. Но несмотря на разнообразие

PHD: "Мы очень открытая компания"
   Читать оригинал публикации на sostav.ru     Одной из крупнейших глобальных медийный сетей - PHD - в прошлом году исполнилось 25 лет, а в этом году она празднует 10-летие выхода на российский рынок.

Как я создал digital агентство с smm специализацией - Дневники предпринимателей, истории успеха - Бизнес форум
Бренд-01 Я очень хорошо понимаю что такое бренд. И к построению оного и сведутся мои усилия. При этом для меня построение бренда это не только создание сайта и придумывание названия предприятию,



РЕКЛАМА



Календарь

Сніговий барс (ірбіс) - фото, опис, ареал, раціон, популяція

  1. Опис снігового барса
  2. Зовнішній вигляд
  3. Характер і спосіб життя
  4. Скільки живуть ірбіси
  5. Ареал, місця проживання
  6. Раціон снігового барса
  7. Розмноження і потомство
  8. природні вороги
  9. Популяція і статус виду
  10. Відео про ірбіса

Це єдина велика кішка, яка живе високо в горах, де безмовно покоїться вічний сніг. Недарма напівофіційне звання «Сніжний барс» отримували альпіністи, які зуміли підкорити п'ятірку легендарних гір-семитисячників Радянського Союзу.

Зміст статті:

Опис снігового барса

Uncia uncia, що мешкає в високогір'ї Центральної Азії, називають також сніжним леопардом або Ірбіс. Останнє слово в початковій транскрипції «Ірбіз» російські купці запозичили у тюркських мисливців ще в XVII столітті, але лише через сторіччя цей красивий звір був «представлений» європейцям (поки тільки на картинці). Зробив це в 1761 році Жорж Бюффон, супроводивши малюнок ремаркою, що Once (ірбіс) дресирують для полювання і зустрічається в Персії.

Науковий опис від німецького натураліста Йоганна Шребера з'явилося дещо пізніше, в 1775 році. Протягом наступних століть снігового барса вивчали багато іменитих зоологи та мандрівники, в тому числі і наш Микола Пржевальський. Палеогенетікі, наприклад, з'ясували, що ирбис відноситься до древніх видів, що з'явилися на планеті приблизно 1,4 млн років тому.

Зовнішній вигляд

Це значна кішка, що нагадує леопарда, але не така велика і більш приземкувата. Є й інші ознаки, що відрізняють ірбіса від барса: довгий (на 3/4 тіла) товстий хвіст і своєрідний малюнок з розеток і плям. Дорослий ирбис виростає до 2-2,5 м (разом з хвостом) при висоті в холці близько 0,6 м. Самці завжди більші за самок і важать 45-55 кг, в той час як вага друге варіюється в діапазоні 22-40 кг.

У снігового барса невелика округла голова з короткими заокругленими вухами. На них немає пензликів, а взимку вуха практично потопають в густому хутрі. У ірбіса виразні очі (в тон шерсті) і 10-сантиметрові вібриси. Порівняно короткі кінцівки спираються на широкі масивні лапи з втяжні кігтями. Там, де пройшов сніговий барс, залишаються круглі сліди без відмітин від кігтів. Завдяки щільному і високою вовни хвіст виглядає товщі, ніж є, і використовується Ірбіс як балансира при стрибку.

Завдяки щільному і високою вовни хвіст виглядає товщі, ніж є, і використовується Ірбіс як балансира при стрибку

Це цікаво! У снігового барса надзвичайно густий і м'який хутро, зігріваючий звіра в суворі зими. Довжина волосся на спині досягає 55 мм. За щільністю вовняного покриву ирбис наближений ні до великим, а дрібним кішкам.

Спина і верхні зони боків пофарбовані в світло-сірий (прагне до білого) колір, але черево, тильні частини кінцівок і боки знизу завжди світліше спини. Неповторний візерунок створюється завдяки поєднанню великих кільцеподібних розеток (всередині яких сидять плями поменше) і суцільних чорних / темно-сірих плям. Найдрібніші плями прикрашають голову ірбіса, більші розподілені по шиї і ніг. На задній частині спини плямистість обертається смугастістю, коли плями зливаються один з одним, утворюючи подовжні смуги. На другій половині хвоста плями зазвичай замикаються в неповне кільце, але кінчик хвоста зверху буває чорним.

Зимове хутро, як правило, сіруватий, з димчастим нальотом (більш вираженим на спині і поверх боків), іноді з домішкою легкої жовтизни. Таке забарвлення покликана маскувати ірбіса серед льодів, сірих скель і снігу. До літа основний фон хутра вицвітає майже до білого, на якому більш чітко проступають темні плями. Молоді снігові барси завжди пофарбовані інтенсивніше, ніж їхні старші родичі.

Характер і спосіб життя

Це територіальне тварина, схильне до самотності: родинні групи утворюють лише самки з підростаючим кошенятами. У кожного ірбіса є персональний ділянку, чия площа (в різних локаціях ареалу) коливається від 12 км² до 200 км². Межі особистої території звірі маркують запаховими мітками, але не намагаються відстояти її в бійках. Полює сніговий барс зазвичай на світанку або перед заходом сонця, рідше - вдень. Відомо, що ірбіси, що живуть в Гімалаях, виходять на полювання суворо в сутінки.

Днем тварини відпочивають на скелях, нерідко користуючись одним лігвом протягом декількох років. Лігво частіше облаштовують в скельних ущелинах і печерах, серед кам'янистих розсипів, вважаючи за краще ховатися під нависають плитами. Очевидці розповідали, що бачили снігових барсів в Киргизькому Алатау, при столі на низькорослих арчах в гніздах чорних грифів.

Це цікаво! Ірбіс періодично обходить особистий ділянку, перевіряючи стійбища / пасовища диких копитних і дотримуючись знайомих маршрутів. Зазвичай його шлях (при спуску з вершин на рівнину) пролягає по гірському хребту або уздовж струмка / річки.

Через чималої довжини маршруту обхід займає кілька діб, що пояснює рідкісні появи звіра на одній точці. Крім того, його переміщення гальмує глибокий і пухкий сніг: в таких місцях сніговий барс прокладає постійні стежки.

Скільки живуть ірбіси

Встановлено, що в дикій природі ірбіси живуть близько 13 років, і мало не вдвічі довше - в зоологічних парках. Середня тривалість життя в неволі дорівнює 21 році, але зафіксований випадок, коли самка сніжного барса дожила до 28 років.

Повернутися до змісту

Ареал, місця проживання

Ірбіс визнаний виключно азіатським видом, чий ареал (сумарною площею 1,23 млн км) проходить по гірських регіонах Центральної і Південної Азії. У зону життєвих інтересів снігового барса входять такі країни, як:

  • Росія і Монголія;
  • Киргизія і Казахстан;
  • Узбекистан і Таджикистан;
  • Пакистан і Непал;
  • Китай і Афганістан;
  • Індія, М'янма і Бутан.

Географічно ареал простягається від Гіндукушу (на сході Афганістану) і Сирдар'ї до Південного Сибіру (де охоплює Алтай, Танну-Ола і Саяни), перетинаючи Памір, Тянь-Шань, Каракорум, Куньлунь, Кашмір і Гімалаї. У Монголії ирбис зустрічається в Монгольському / Гобійського Алтаї і в горах Хангай, в Тибеті - аж до півночі Алтуньшаня.

Важливо! На Росію припадає лише 2-3% світового ареалу: це північна і північно-західна області існування виду. У нашій країні загальна площа розселення ірбіса наближається до 60 тис. Км². Звіра можна зустріти в Красноярському краї, Туві, Бурятії, Хакасії, Республіці Алтай і в горах Східного Саяна (включаючи хребти Мунку-Сардик і Тункинские Гольці).

Ірбіс не боїться високих гір і вічних снігів, вибираючи відкриті плоскогір'я, пологі / круті схили і невеликі долини з альпійською рослинністю, які перемежовуються скелястими ущелинами і нагромадженнями каменів. Іноді тварини дотримуються більш рівних ділянок з чагарниками і розсипами каміння, здатними приховати від сторонніх очей. Снігові барси здебільшого живуть вище межі лісу, але час від часу заходять в ліси (зазвичай взимку).

Повернутися до змісту

Раціон снігового барса

Хижак легко розправляється з видобутком, втричі перевершує його за вагою. Незмінний гастрономічний інтерес ірбіса викликають копитні:

  • винторогие і сибірські гірські козли;
  • Архар ;
  • блакитні барани;
  • такин і тари;
  • архари і горали;
  • кабарги і марали;
  • серау і козулі ;
  • кабани та олені .

винторогие і сибірські гірські козли;   Архар   ;   блакитні барани;   такин і тари;   архари і горали;   кабарги і марали;   серау і   козулі   ;   кабани та   олені

При різкому зниженні диких копитних ирбис перемикається на дрібну живність ( ховрахів і пищух) і пернатих ( фазанів , Уларов і кекликов). У відсутності звичної їжі може завалити бурого ведмедя , А також винищувати домашню худобу - овець, коней і кіз.

Це цікаво! За один раз дорослий хижак з'їдає 2-3 кг м'яса. Влітку м'ясної раціон стає частково вегетаріанським, коли ірбіси починають їсти траву і підростаючі пагони.

Ірбіс полює поодинці, підстерігаючи копитних біля водопоїв, солонців і стежок: накидаючи зверху, зі скелі, або підповзаючи через укриттів. Під кінець літа, восени і з настанням зими снігові барси виходять на полювання групами, що складаються з самки і її виводка. Із засідки хижак вискакує, коли відстань між ним і жертвою скорочується настільки, щоб досягти її декількома потужними стрибками. Якщо об'єкт вислизає, ірбіс втрачає до нього інтерес відразу або відстає, пробігши 300 метрів.

Великих копитних ирбис зазвичай вистачає за горло, а потім душить або ламає шию. Тушу затягує під скелю або в надійне укриття, де можна спокійно пообідати. Наситившись, кидає видобуток, але іноді лежить поруч, відганяючи падальщиков, наприклад, грифів . На території Росії раціон ірбіса переважно складають гірські козли, марали, аргалі, козулі і північні олені .

Повернутися до змісту

Розмноження і потомство

Спостерігати за життям снігового барса в дикій природі надзвичайно складно, що пояснюється низькою щільністю і місцеперебуванням виду (снігу, гори і гранична віддаленість від людини). Не дивно, що дослідники до цих пір не до кінця розгадали таємниці ірбіса, в тому числі і багато аспектів його репродукції. Відомо, що шлюбний сезон у тварин відкривається в кінці зими або на початку весни. Самці в період гону видають звуки, що нагадують басист нявкання.

Самка приносить потомство приблизно раз в 2 роки, виношуючи приплід від 90 до 110 діб. Лігво облаштовує в самих важкодоступних місцях. Самець після вдалого статевого акту йде від партнерки, покладаючи всі турботи по вихованню дітей на неї. Кошенята з'являються на світ у квітні - травні або в травні - червні (терміни залежать від зони ареалу).

Це цікаво! У посліді, як правило, два-три дитинча, дещо рідше - чотири або п'ять. Є відомості і про більш численних виводках, що підтверджується зустрічами з сім'ями, налічували 7 особин.

Новонароджені (розміром з домашню кішку) народжуються сліпими, безпомічними і покритими густою бурою шерстю із суцільними темними плямами. При народженні кошеня важить не більше 0,5 кг при довжині 30 см. Очі відкривають через 6-8 днів, але з лігва пробують виповзати не раніше, ніж їм виповниться 2 місяці. З цього віку мати починає додавати до грудного годування перші м'ясні страви.

До 3 місяців кошенята вже йдуть за матір'ю, а до своїх 5-6 місяців супроводжують її на полюванні. Видобуток підстерігає все сімейство, але право вирішального кидка залишається за самкою. Повну самостійність молодняк знаходить не раніше наступної весни. Статеве дозрівання Ірбіс відзначається ще пізніше, в 3-4-річному віці.

Повернутися до змісту

природні вороги

Сніговий барс, в силу специфіки свого ареалу, зведений на вершину харчової піраміди і позбавлений конкуренції (в плані схожою кормової бази) з боку великих хижаків. Деяка ізольованість типових місць проживання оберігає Ірбіс і від можливих природних ворогів.

Повернутися до змісту

Популяція і статус виду

За інформацією Всесвітнього фонду дикої природи, зараз в природі налічується від 3,5 до 7,5 тис. Снігових барсів, і приблизно ще 2 тисячі живуть і розмножуються в зоопарках. До істотного скорочення популяції привела, перш за все, протизаконна полювання за хутром ірбіса, в результаті якої сніговий барс визнаний нечисленним, рідкісним і знаходиться під загрозою зникнення видом.

Важливо! Браконьєри досі полюють за Ірбіс, незважаючи на те, що у всіх країнах (де проходить його ареал) хижак охороняється на державному рівні, а його видобуток заборонена. У Червоній книзі Монголії від 1997 р ирбис значиться під статусом «дуже рідкісний», а в Червону книгу РФ (2001) виду привласнена перша категорія, як «що знаходиться під загрозою зникнення на межі ареалу».

Крім того, сніговий барс потрапив в I Додаток Конвенції про міжнародну торгівлю видами фауни / флори, яким загрожує зникнення. З аналогічним формулюванням ирбис (під вищої охоронної категорією EN C2A) внесений до Червоного списку МСОП 2000 року. Природоохоронні структури, які відстежують динаміку браконьєрського вилову хутра, підкреслюють, що положення з охорони виду на місцях реалізуються недостатньо. Поряд з цим, до сих пір не прийняті довгострокові програми, націлені на збереження ірбіса.

Повернутися до змісту

Відео про ірбіса

Повернутися до змісту

Відправляючи коментар, ви підтверджуєте, що погоджуєтеся на обробку персональних даних відповідно до політикою конфіденційності


Реклама



Новости