Рецензія на книгу Маленький Принц

«Маленький Принц»: дитяча казка-притча з недитячою філософією.
«Адже всі дорослі спочатку були дітьми, тільки мало хто з них про це пам'ятає» - Антуан де Сент-Екзюпері.
Хто в дитинстві не ознайомився з такою чудовою книгою Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц», французького письменника, поета і професійного військового льотчика? Таких людей можна перерахувати по пальцях. Якщо ж ви цього не зробили щось прочитайте обов'язково, тому що даний твір стоїть в одному ряду з іншими, не менш геніальними. Вперше казка була опублікована 6 квітня 1943 року в місті Нью-Йорк, за кілька місяців до останнього бойового вильоту письменника, і протягом останніх 68 років була переведена на більш ніж 180 мов і діалектів, в тому числі і на основні європейські, азіатські, африканські і американські мови.
Як би це не звучало дивно, але книга «Маленький принц» призначена для дорослих. Ця, здавалося, наївна поетична казка - про мужність і мудрість нехитрою дитячої душі, про такі важливі «недитячі» поняття, як життя і смерть, любов і відповідальність, дружба і вірність. Так що ж стоїть за, начебто, дитячою казкою і чому вона ставить перед читачем зовсім дорослі питання? Спробуємо розібратися. Я не мудрець, але покажу вам, що ховається між рядків, ті самі питання, а може бути і відповіді. Скажу відразу, не намагайтеся шукати в тексті «підводних каменів», алюзій і натяків. Все набагато простіше, філософія Екзюпері однозначна і дохідлива, бо заново відкриває в нас дитячий світогляд, яке люди втрачають, стаючи старше, коли світ з кольорового і величезного стає малий, з переважанням сірих тонів. Десь там, за кордоном пісків пустелі, триває нещадна війна. Автор не описує всі жахи боїв, та це й не потрібно в даній книзі. Контраст між світом дитинства і світом дорослих ми відчуваємо на кожною прочитаною сторінці. «Дивний народ ці дорослі» - кожен раз каже Маленький Принц після відвідин чергового астероїда з черговим розумником. Ось тільки ми - «дивні дорослі», в гонитві за примарною мрією, в суєті тужливих буднів і рутинної роботи, стали забувати і відмахуватися від банальних, на перший погляд, істин. Навіть військовому льотчику потрібна була допомога дитини, щоб зрозуміти і побачити: життя - прекрасне, а любов і відданість варті того, щоб за них померти. Герої книги буквально розкидаються перлинами багатовікової людської мудрості. «Ми відповідаємо за тих, кого приручили ...» Озирніться, хто-небудь про це пам'ятає? Навряд чи. Людям легше руйнувати й творити зло, ніж бачити. Тому що найскладніше людині - це тримати відповідь не тільки перед улюбленими, але і перед самим собою. У нашому повсякденному житті такі поняття як дружба, чесність, відданість, любов перетворилися на фарс, в чергові маски блазня. «... Пильно одне лише серце. Найголовнішого очима не побачиш ». Загляньте в себе і подумайте, коли ви в останній раз «бачили серцем», пропускаючи через душу все те, що наболіло і накипіло, що не злякавшись згорнути з розумного шляху? «Люди вирощують в одному саду і п'ять тисяч троянд ... і не знаходять того, що шукають». Скільки років ви витратили в біганині за «журавлем в небі», за порожніми мріями - ціна, яким гріш? «Марнолюбні люди глухі до всього, окрім хвали ...» Коли ваш голос істини став носити шати лестощів і брехні? Але тільки чи філософськими питаннями закидає нас автор? Ні. Екзюпері дає і відповіді. «Себе судити набагато важче, ніж інших. Якщо ти зумієш правильно судити себе, то ти справді мудрий », - каже Король. «Ти живеш в своїх вчинках, а не в тілі. Ти - це твої дії, і немає іншого тебе », - вторить йому автор. «« Але ж то, що вони шукають, можна знайти в одній єдиній рожі, у ковтку води ... »- не втомлюючись, твердить Маленький принц. І тут же пустеля перетворюється в нитку безцільно прожитих років. Маленький принц виявляється всього лише прообразом твоєї душі - дитиною, який живе в кожному з нас, і про який ми вважаємо за краще не думати. Немов апостол Павло, який написав про те, що Бог є Любов - Екзюпері відкриває для нас, не замислюючись, секрет: «Якщо ти любиш квітку - єдиний, якого більше немає ні на одній з багатьох мільйонів зірок, - цього досить: дивишся на небо - і ти щасливий. І кажеш собі: «Десь там і моя квітка ...» Бо вона така, любов, якої живуть і дихають, і про яку написано чимало дивовижних і прекрасних рядків різних авторів різних епох. І, нехай, троянда горда і самозакохана - принц її по-справжньому любить, і самим мужнім вчинком виявилася пожертвувати собою заради єдиного квітки. Так, єдиного! Адже наткнувшись на сад з тисячею троянд - Маленький принц заплакав немає від того, що його троянда, як дві краплі води, схожа на інші. Ні, квітка стала для принца ще більш унікальний, ще більш любимо, а заплакав він лише від почуття втрати. Навіть смерть в книзі знаходить іншу форму. Вона йде на другий план і перетворюється в шлях додому, туди, де тебе люблять і чекають. Підводячи підсумок, я хотів би навести ще пару цитат з книги: «Погляньте на небо. І запитайте себе: «Чи жива та троянда або її вже немає? Раптом баранчик її з'їв? »І ви побачите: все стане по-іншому ... І ніколи жоден дорослий не зрозуміє, як це важливо!». І друга: «Є таке тверде правило. Встав вранці, вмився, привів себе в порядок - і відразу ж приведи в порядок свою планету ». Не забувайте про це!

рецензії

Спасибі Вам величезне, Олександр, за Вашу рецензію! Перший раз я дізналася про цю книгу, коли вчилася в школі, тому що вона входила до шкільної програми. Тоді вона мені не сподобалася, я порахувала її дуже дитячої та незрозумілою, навіть не стала її читати до кінця ... Минуло 15 років і я вирішила повернутись до прочитання "Маленького принца". Зараз я просто вражена її мудрістю і глибиною! Просто сльози на очах навертаються від того, як люди "сліпі" в своїх амбіціях, бажаннях. Автор просто геніальний! Як на простих прикладах він показує всю важливість фундаментальних істин людства: вірність, відданість, дружба, турбота і, звичайно, любов. Мені здається, що цю книгу варто періодично перечитувати не тільки на різних вікових етапах свого життя, а й коли стає сумно на душі. Такий собі погляд з боку на життя.
Ваш відгук просто приголомшливий, він допомагає глибше перейнятися в сенс змісту "Маленького принца".
Катерина Новосьолова 14.01.2015 19:11 Заявити про порушення Хто в дитинстві не ознайомився з такою чудовою книгою Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц», французького письменника, поета і професійного військового льотчика?
Так що ж стоїть за, начебто, дитячою казкою і чому вона ставить перед читачем зовсім дорослі питання?
» Озирніться, хто-небудь про це пам'ятає?
Загляньте в себе і подумайте, коли ви в останній раз «бачили серцем», пропускаючи через душу все те, що наболіло і накипіло, що не злякавшись згорнути з розумного шляху?