Лускунчик: мила дівчинка, два негра і ніякого новорічного настрою (РЕЦЕНЗИЯ)

Кореспондент DVhab.ru подивився нову диснеївську казку «Лускунчик і чотири королівства», яка покликана створити у людей новорічний настрій. Чому його від перегляду стрічки не додалося і звідки у фільмі афроамериканці - читайте в рецензії.

Сьогодні рецензія буде більше схожа на попередження. Чому? Тому що очікування перед переглядом нового «Лускунчика» загрожують розчаруванням в результаті. Спочатку розглянемо фільм з боку дорослої людини, який пішов в кінотеатр, щоб побачити улюблену історію в сучасному виконанні і отримати новорічний настрій.

Очікування номер один. Сюжет улюбленої казки винесено на великий екран. Ну ні, панове. Від старої історії не залишилося практично нічого. Її взяли, гарненько потрясли, щоб прибрати зайве (і дуже важливих моментів залишилися за кадром), потім вивернули і, по-моєму, пару раз наступили, намагаючись додати щось новеньке. Ось це м'яте незрозуміле щось і вийшло на екран. Улюблена героїня казки - мила і добра Марі перетворилася в похмуру Клару. Миші є, але якісь змащені, хоча в другій половині фільму один з гризунів підкуповує своєю харизмою. Лускунчик є, але він невиразний персонаж ... і увагу! Його грає темношкірий актор. І Дросельмеера теж. Це єдине, чим дивує фільм. Така ось гарна данина толерантності.

Очікування номер два. Новорічна атмосфера. Її немає. На самому початку є ялинка, подарунки і бал, але вся ця атрибутика тьмяніє на тлі трагічної зав'язки. Головні герої просто потопають в сльозах, причетних і душевні терзання. Чи не саме святковий настрій, м'яко кажучи. Далі різдвяна казка і зовсім згасає, перетворюючись в погане подобу «Аліси в Країні чудес» з нотками «Хроніки Нарнії».

Очікування номер три. Головний герой. Всі ми пам'ятаємо, як в казці Гофмана хоробрий Лускунчик бився з мишачим військом, очолюючи армію ляльок, а прекрасна Марі допомагала і надихала. Сценаристи фільму вирішили зробити все навпаки - на радість всім феміністкам світу. Клара повела військо, а Лускунчик (який невідомо звідки взявся) просто був поруч, як зброєносець. Чому так - не питайте, з сюжету це незрозуміло.

З величезним відступом від канонічної історії все ясно. І було б зовсім не прикро, якби сценаристи зробили нову історію цікавою і захоплюючою. Але ні - сюжет слабенький, мотивація героїв незрозуміла, гострих моментів практично немає.

Деякі розумники, захищаючи картину, пишуть: «Не треба сильно чіплятися - це фільм для дітей». Але, по-перше, є дуже круті фільми для дітей, які і дорослі дивляться з радістю. Та ж Аліса або Нарнія, а Гаррі Поттер чого варто, навіть недавня стрічка «Красуня і Чудовисько» вийшла хорошою. А по-друге, автор особисто чув, як в сусідньому кріслі п'ятирічна дитина сказав: «Мама, коли це скінчиться, я хочу додому». У мене все.

Оцінений на 5 з 10

Нагадаємо, дізнатися про кіноновинкою, про фільми, які йдуть в Хабаровський кінотеатрах, і купити квитки онлайн можна в розділі "Кіно" на нашому сайті. Там же можна подивитися розклад сеансів Хабаровський кінотеатрів .

Марина Ємельянова, новини Хабаровська на DVhab.ru

Чому?