Рецензія на фільм «Повсталий з пекла 10: Вирок»

Легендарний Пінхед і його товариш-сенобіт Аудитор намагаються придумати нові способи залучення жертв - класична шкатулка Лемаршана все гірше працює в світі сучасних технологій. Відчувають вони свої нововведення на маніяка-педофіла. В цей же час брати поліцейські розслідують серію вбивств, скоєних маніяком на основі Біблії. Але коли їм дають нову партнерку для підтримки, з'ясовується, що старший з братів сприймає все, що відбувається занадто особисто, втрачаючи грань між роботою і решті життям. Зрозуміло, йому доведеться зіткнутися і з служителями пекла, у яких на нього свої плани. Легендарний Пінхед і його товариш-сенобіт Аудитор намагаються придумати нові способи залучення жертв - класична шкатулка Лемаршана все гірше працює в світі сучасних технологій

Кадр з фільму «Повсталий з пекла 10: Вирок»

На сьогоднішній день «Повсталий з пекла» - одна з найтриваліших франшиз жахів на екранах. Зрівнятися з цією серією можуть хіба що «Кошмар на вулиці В'язів», «П'ятниця 13-е», «Хеллоуїн» і ще пара настільки ж епохальних сюжетів. Ось тільки на відміну від інших, постійно намагаються захопити все більшу аудиторію, «Повсталий» з певного моменту пішов в глибоке підпілля: низькобюджетні фільми випускаються відразу на носіях, минаючи кінотеатри. Почалася історія «Повсталого з пекла» з зовсім невеликого твори Клайва Баркера Hellbound Heart (дослівно перекласти на російську це назва практично неможливо), що вийшов в 1986 році. Роком пізніше Баркер особисто вирішив його екранізувати, лише зовсім трохи підкоригувавши деякі сюжетні моменти. Так і з'явився перший «Повсталий з пекла» (в оригіналі назва звучить як Hellraiser, що цікаво, саме цей фільм змусив авторів коміксів про екзорциста Джона Костянтина змінити назву на Hellblazer - «Посланник пекла»).

Кадр з фільму «Повсталий з пекла»

Дивно, але в першому фільмі знамениті «сенобітов» - служителі пекла - фігурували зовсім мало і виконували суто другорядну роль. В першу чергу це була історія про те, як люди піддаються своїм ницим бажанням і до яких наслідків це може призвести. Сенобітов на чолі з Пінхед (найяскравіший персонаж з головою, утиканої шпильками) просто з'являлися при відкритті шкатулки і забирали грішника в пекло. Але саме вони найбільше полюбилися глядачам. І подальші історії здебільшого об'єднують тільки ці зловісні фігури.

Кадр з фільму «Повсталий з пекла 4: Кровна спорідненість»

Вже починаючи з другої частини Баркер залишався лише продюсером, не беручи участі у знімальному процесі. Тому нові автори стали самі будувати подальшу міфологію. Найбільше шанувальники люблять серію до четвертого фільму. Тут непогано розкривається минуле Пінхеда - колись він був простим військовим, який відкрив шкатулку в пошуках задоволень. Але в цілому сюжети здебільшого схожі: сенобітов вириваються з пекла на землю і витончено вбивають грішників, перетворюючи деяких в своїх помічників (особливо хороший новомодний сенобіт-діджей). У четвертій же частині заодно показано, як можна назавжди вигнати їх з землі. Автор тієї самої шкатулки Філіп Лемаршана придумав конструкцію з нескінченно відбивається світлом, яка не дозволить їм повернутися.

Кадр з фільму «Повсталий з пекла 2»

Але після логічного завершення Dimension Films вирішили не відпускати успішну франшизу і продовжили створювати фільми, вже слабо пов'язані з первинною історією. Дійсно цікавий з них хіба що п'ятий, з підзаголовком «Інферно». Знімав його тоді ще початківець режисер Скотт Дерріксон ( «Сіністер», «Доктор Стрендж»). Це скоріше містичний детектив з моторошною і досить непередбачуваною розв'язкою. А все, що відбувалося далі, більше схоже на нескінченні фанфики: в більшості історій Пінхед і сенобітов взагалі грають мінімальну роль, а сюжети раз по раз обіграють всілякі стандарти жанру хоррор.

Кадр з фільму «Повсталий з пекла 7: мертві мертвого»

Апофеоз «падіння» франшизи настав у 2011 році з виходом фільму «Повсталий з пекла 9: Одкровення». Його розкритикували навіть найпалкіші фанати. Знятий він з мінімальними вкладеннями і явно наспіх (кажуть, що Dimension Films боялися втратити права). У картині навіть відмовився знятися Даг Бредлі, до цього заглядати в ролі Пінхеда в усі частини. Дивним чином, на роль нового глави сенобітов вирішили взяти маловідомого актора Стефана Сміта Коллінза з круглим і добрим обличчям, зовсім не вселяє того страху, який виникав після фрази «Біль - це я» у другій частині.

Кадр з фільму «Повсталий з пекла 9: Одкровення»

Але насправді шанувальникам класичних історій весь цей час було чим себе зайняти. Регулярно виходили комікси «Повсталого з пекла» по світу, до перших з них Клайв Баркер мав безпосереднє відношення. З них можна дізнатися і передісторію самого Лемаршана, причому вона багато в чому суперечить тому, що показано на екранах: в коміксах Лемаршана створював не тільки шкатулки, але і безліч інших пристосувань, які відкривають ворота в пекло, а в кіно він шкодував про свій винахід. Крім того, Керсті Коттон (героїня перших двох фільмів, ще вона ненадовго з'являлася в шостій частині) встигла побувати в коміксах господинею пекла, зайнявши місце Пінхеда, і спробувавши влаштувати там порядок. А зовсім недавно Баркер вирішив вбити Пінхеда і зіштовхнув його в книзі «Червоні Євангелія» з іншим своїм улюбленим героєм - детективом Гаррі д'амур (цей персонаж знайомий глядачам за фільмом «Повелитель ілюзій», там його зіграв Скотт Бакула).

Що відносно недавно вийшла десятої частини - вона, звичайно ж, цікавіше, ніж попередня (що зовсім неважко). Цікаво, що режисер нового фільму Гері Дж. Таннікліфф брав участь у створенні франшизи практично з перших частин. Спочатку в ролі гримера, потім - сценариста. І ось він вирішив випустити власний фільм: сам написав сценарій, придумав нові образи монстрів, сам зняв і навіть зіграв одну з головних ролей. На жаль, ця частина так само дешевим, як і попередні дві-три. Вся картина пекла обмежена парою кімнат. Хоча виглядає це дійсно страшно і вражаюче. Непогана і детективна складова, хоч вона і далеко не нова. Черговий Пінхед, звичайно, не дотягує до рівня оригінального, але все-таки виглядає краще попередника з дев'ятого фільму. Правда з'являється він зовсім ненадовго, поступившись місцем іншому сенобітов - Аудитору Стігской Інквізиції (його і грає режисер).

Але, як не крути, відчуття аматорської підробки все одно не залишає протягом усього фільму. Надто вже кидаються в очі нечисленні локації, простий грим і слабкі зйомки. Хоча тут автор чи не вперше спробував показати контакт представників пекла з небесами. Поки що абсолютно незрозуміло, що буде з франшизою далі. Нинішні фільми не витримують ніякої конкуренції з сучасним кінематографом. Вся надія хіба що на Клайва Баркера. Він уже більше п'яти років обіцяє повернутися до виробництва «Повсталого з пекла» чи перезапустивши серію фільмів, то чи створивши новий серіал. Можливо, його участь, та й пам'ять про популярність перших картин привернуть увагу продюсерів і публіки. Тоді у Пінхеда з'явиться ще одна можливість познайомитися грішників з царством болю.

Олексій Хромов.